Læs vores gode sikkerhedsråd og bliv klogere på, hvad du kan gøre for at holde dig og din pc sikker.

Se uddybningen af hvert råd længere nede på siden.

SØRG FOR
at holde din pc opdateret
at der er installeret antivirus og firewall på din pc
at indstille sikkerhedsniveauet i din browser
at tage sikkerhedskopier af dine vigtigste dokumenter
at bruge gode og sikre kodeord
at slå krypteringen til på dit trådløse netværk

LAD VÆRE MED
at åbne links og vedhæftede filer i mails og instant messaging
at besvare spam
at afgive personlige oplysninger i mails og på hjemmesider

FORHOLD DIG KRITISK TIL
de hjemmesider, du besøger
de programmer, du henter fra nettet
de tilbud om lettjente penge, du modtager
og bed andre om hjælp, når du er usikker

Sørg for at holde din pc opdateret
Sårbarheder i dit styresystem (for eksempel Windows XP) og programmer (for eksempel Adobe Reader og QuickTime) udnyttes ofte af de kriminelle.
Sørg for, at dit styresystem og dine programmer bliver opdateret, hvorved sårbarhederne fjernes. Slå om muligt automatisk opdatering til eller check for opdateringer hos producenten.

Sørg for at der er installeret antivirus og firewall på din pc
Firewallen sikrer dig primært mod kriminelle, der forsøger at komme i kontakt med din pc.
Antivirusprogrammet sikrer dig ved at tjekke, om der ligger skadelig kode i de mails og filer, du modtager og åbner. Det kan desuden bruges til at undersøge, om du har fået virus på din pc.
Sørg for at din firewall og dit antivirusprogram opdateres ofte - helst automatisk, for ellers yder det ikke den optimale beskyttelse. Sørg for jævnligt at lave en totalscanning af din harddisk.

Sørg for at indstille sikkerhedsniveauet i din browser
Indstil sikkerhedsniveauet i din browser, så du altid bliver spurgt, når informationer, filer og programmer overføres til din computer. Hermed får du en mulighed for at checke, at du ikke får installeret uønsket kode.

Sørg for at tage sikkerhedskopier af dine vigtigste dokumenter
Hvis du er uheldig at få skadelig kode ind på din pc, skal den renses. Skadelig kode kan ikke altid fjernes med et antivirusprogram.
Har du været uheldig, skal du geninstallere dit system og alle dine programmer på din pc. Når dette er sket, kan du indlæse de dokumenter, billeder, musik med videre, som du har taget sikkerhedskopi af.
I disse situationer er det en god ide at have lagt dine vigtigste dokumenter og billeder på en cd eller kopieret til en ekstern harddisk.

Sørg for at bruge gode og sikre kodeord
Kodeord er den vigtigste beskyttelse af dine personlige oplysninger. Sørg for at få anvende et kodeord, som er svært at gætte. Hold det hemmeligt.

Sørg for at slå krypteringen til på dit trådløse netværk
Krypteringen beskytter dig mod, at andre bruger dit netværk, og dermed bruger de ressourcer, som du betaler for.
Kriminelle bruger ofte andre folks trådløse netværk, når de begår kriminalitet. Derved opnår de, at det er dig, der bliver mistænkt og ikke dem.

Lad være med at åbne links og vedhæftede filer i mails og instant messaging
Kriminelle forsøger ofte igennem mail eller beskeder på instant messaging at lokke dig i en fælde.
Ofte ser man, at de kriminelle vedhæfter en fil. Når du åbner denne fil, viser det sig at være et ondsindet program. Sådanne programmer giver de kriminelle adgang til din computer, hvorved de kan misbruge dine personlige oplysninger for eksempel til indbrud i din netbank. Denne form for angreb kaldes "trojanske heste", fordi de udgiver sig for at være noget, de ikke er.
Ofte ser man, at kriminelle vedhæfter et link, du kan klikke på. Det kan føre dig frem til en kriminel side. På denne side vil din pc blive undersøgt for sårbarheder, hvorefter et ondsindet program bliver installeret. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen.
Vær påpasselig når du bruger chat og instant messaging. Disse tjenester kan sprede de skadelige programmer hurtigere end mails. Klik kun på links, hvis du kan gennemskue, hvor de fører hen, og du har tillid til afsenderen.

Lad være med at besvare spam
Slet spam uden at åbne det, og svar ikke på spam. Hvis du åbner eller svarer på spam, får du sandsynligvis mere spam.
Ofte ser man, at kriminelle vedhæfter et link, du kan klikke på. Det kan føre dig frem til en kriminel side. På denne side vil din pc blive undersøgt for sårbarheder, hvorefter et ondsindet program bliver installeret. I en anden form for angreb forsøger siden at få dig til at hente et skadeligt program ved at få dig til at acceptere installationen.
Brug eventuelt et spamfilter. Et sådant filter er ofte en del af dit antivirusprogram.

Lad være med at afgive personlige oplysninger i mails og på hjemmesider
Reager ikke på mails, der udgiver sig for at være fra banker og betalingstjenester, hvis de indeholder links til hjemmesider, der anmoder dig om personlige og fortrolige oplysninger.
Banker og betalingstjenester vil ALDRIG bede dig om personlige oplysninger i mails.
Disse følsomme oplysninger vil kunne bruges af de kriminelle til at overtage din identitet samt at tømme dine konti.
Vær påpasselig med at afgive personlige oplysninger via mail. Det svarer til at sende åbne postkort.

Forhold dig kritisk til de hjemmesider, du besøger
En flot hjemmeside borger ikke altid for kvalitet. Vær derfor ekstra opmærksom på hvem, du handler med, og hvor du downloader fra.
Ved handel på nettet er det altid klogt at benytte de anerkendte betalingsmidler så som betalingskort. Ved kortbetalinger kan man ved svindel få pengene tilbage, da man er dækket af "Loven om visse betalingsmidler". Ved bankoverførsler direkte på en konto, er du ikke dækket af nogen garanti.
På www.forbrug.dk kan du læse om e-handel og råd til firma-check.

Forhold dig kritisk til de programmer, du henter fra nettet
Hent kun programmer fra internettet, hvis du stoler på hjemmesiderne, du henter det fra. Undersøg om du siger ja til reklamer og afgivelse af private oplysninger, før du installerer programmerne.

Forhold dig kritisk til de tilbud om lettjente penge, du modtager
Jobtilbud via mail om lettjente penge er ofte forbundet med kriminalitet. Du vinder aldrig en uventet lotto-gevinst, og du skal aldrig betale for at få din gevinst.

Er tilbuddet for godt til at være sandt, er det formentlig svindel.
Mange bliver tilbudt et job, hvor man skal være behjælpelig med at modtage penge og videresende pengene. Som betaling får man ofte en andel på 5-15 procent. Bag et sådan tilbud står ofte kriminelle, som har brug for et muldyr. Disse muldyr bærer risikoen og bliver altid fanget.

Bed andre om hjælp, når du er usikker
Det er aldrig en skam at spørge venner eller bekendte om hjælp. Vi kan ikke alle sammen vide alt, og der skal sikkert være noget, som du kan hjælpe dine venner og bekendte med til gengæld.

KODEORD

Se hvordan du sikrer dig og din pc med et godt kodeord
Det er altid vigtigt at vælge et godt kodeord (også kaldet password), som ikke kendes af andre end dig. Kodeord kan stjæles, og de kan gættes. Et godt kodeord er minimum på 8 karakterer, og indeholder både tal, bogstaver (og hvis muligt andre tegn).

Forholdsregler
Et godt kodeord kan være at sætte to ord sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre, fx bordhund70, sav10menneske (brug ikke disse eksempler). Disse kodeord er gode, fordi de ikke står i en ordbog. Et andet godt kodeord er at konstruere en sekvens af tilfældige bogstaver og/eller cifre, som du kan huske uden at skrive det ned. Brug for eksempel en sætning eller en sekvens af ord, som du kan huske. Vælg for eksempel det første bogstav i ordene fra en linje i en sang: "Der var engang en abe, den boede i en skov" bliver til "dveeadbies". Brug aldrig dit barns, kærestes eller hunds navn - eller dit eget for den sags skyld - eller andre ord/navne, der har direkte relation til dig. Oplys aldrig dine kodeord til andre. Der er mange eksempler på, at hackere har sendt mails, som udgiver sig fra at komme fra eksempelvis din bank, og de beder dig bekræfte dit kodeord. Banker eller andre finansielle institutioner vil aldrig bede om den slags information via mail.